Wednesday, February 1, 2012

DIY švarkas juodais atlapais bei YSL Le Smoking istorija

Labas mergaitės!

Vėl kiek apsirgau, o kai apsergu, jau puikiai žinote, kad visada čia sugrįžtu :)) Jei pastebėjote, pasikeičiau ir blogo layout, ką apie jį manote?.. Man visai patinka, nes dabar daugiau kaip koks newspaper atrodo :)
Bet prie reikalo...Šiandien noriu pasidalinti idėja, kaip pačiai pasigaminti švarką, su taip populiariais juodais atlapais, kaip pvz čia Tibi firmos sukurtas tuxedo jacket:

Idėja pamėtėjo labai kūrybingų/praktiškų idėjų kupina svetainė http://psimadethis.com/:

Beje, o ar kada susimąstėte, iš kur atėjo tokie švarkai? Kada moterys ėmė vilkėti juos?
Viskas kaip ir prasidėjo 1966 metais, kai Yves Saint Laurent sukūrė Le Smoking - moterišką smokingą, skirtą vakarui:
Tai buvo pirmasis tokio tipo moteriškas kostiumas atkreipęs visų dėmesį ir užsitarnavęs šlovę mados pasaulyje.
Be abejonės, šlovė neatėjo iš karto tais pačiais metais, kai tik kostiumas pasirodė. Tačiau Yves Saint Laurent'ui tai buvo persilaužimas. Šio kostiumo dėka, jis atskleidė savo ideologinę moterį - liberalią, nesuvaržytą ir nuo niekieno nepriklausomą. Šis kostiumas per vėlesnius 30 metų drąstiškai pakeitė moterų stilių, nes iki tol moterys nevilkėjo jokių kelnių, tik sukneles!
Gi prisiminkime, kad 6 dešimtmetyje moteris, vilkinti kelnes viešoje vietoje būtų laikoma netaktu, jei ne skandalu. Prisimenu, kad net mano mama yra man pasakojusi, jog mano senelė (oj kaip aš ja didžiuojuosi!) buvo viena pirmųjų kaime, kuri išdrįso į laukus eiti ne su sijonu, bet su savo rankom pasiūtom kelnėm, nors ir kaimo moterėlės kreivai žiopsojo...
Amerikoje, net iki 1970-ųjų keletas, taip laikomų "gerų" restoranų net neįleisdavo moterų, jei jos vilkėdavo kelnes, jau nekalbant apie viešus renginius. 
Įrodymui, tikra istorija: Le Côte Basque (famous restaurant) in Manhattan famously turned away Saint Laurent devotee Nan Kempner in le smoking; she stripped off the pants right there and marched into the restaurant wearing only the jacket, re-appropriated as an ultra-short minidress. Undeterred, in 1969 Le Côte’s manager affirmed, “Pants…do not belong in a restaurant any more than swimming suits. …We will continue our policy.”
Vat tokie dalykai vyko vos prieš gerus 40 metų... Dabar tai atrodo neįtikima!
Bet štai atsirado drąsus dizaineris, kuris išdrįso eiti prieš vėją ir jo sukurtojo Le Smoking dėka (beje, Le Smoking, kaip jau, ko gero, supratote yra tiesiog prancūziškas žodžio smokingas vertimas) šiandien švarkai ir moteriški kostiumai, taip pat kaip ir little black dress yra a style that is never out of style.
Yves Saint Laurent išdrįso ieškoti to, kas stilinga, o ne tuo metu madinga, ir įrodė, kad toks požiūrs yra ilgaamžis. Tai puikiausiai iliustruoja taip dažnai cituojami jo žodžiai:
“For a woman, le smoking is an indispensable garment with which she finds herself continually in fashion, because it is about style, not fashion. Fashions come and go, but style is forever.”

P.S. Viršuje pateikta nuotrauka buvo daryta Helmut Newton'o 1975-aisiais Vogue žurnalo rugsėjo mėnesio viršeliui. Tai yra iconic Le Smoking nuotrauka.

Tai tiek mergaitės!
Iki kito karto!



2 comments:

Gerda said...

Visada svajojau taip apsirengti :D patinka man toks stilius, tik pasižiūri ir norisi rašyti apie stiprią ir nepriklausomą moterį.
Dėkui, Eglut ;)

Anonymous said...

Draugu! Tu tai nereali! Va taip islepini, kad paskui ir noriu, kad daugiau tu man sirgtum -- pradedi bloga rasyti!!! Isvaizda tavo naujojo blogo -- nereali! Labai patinka:)O dar tas svarkelis kaip nerealiai patinka!!! Ir dar istorijos suzinojau -- iskart paprotingejau:))) Man beprotiskai patinka istorija, prie kurios galima prisiliesti, o sita, kuria tu aprasei, butent tokia ir yra (kita tiesiog nelenda i galva:( ) Tad dazniau taip!!!!:)))